Lilla Veterinärinrättningen

©Lilla Veterinärinrättningen 2012                     Webmaster: info(at)lillavet.se

Home

Kontakt

Lilla vet

Om oss

Länkar

Sena avbokningar

GDPR


Inför ultraljudsundersökning


Ditt djur ska ultraljudsundersökas på Lilla Veterinärinrättningen. För att undersökningen ska bli så bra som möjligt får du här lite information.

Ultraljud kan inte passera genom luft. Därför är det viktigt att det inte finns någon luft mellan proben (manicken man håller mot djuret) och huden. Området som ska undersökas måste därför oftast rakas.


Hjärtultraljud

Ett litet område bakom bägge armbåge rakas. Vid undersökningen ligger djuret på ett bord på sidan. Bordet har ett hål och genom detta undersöks hjärtat. Vid denna undersökning ges oftast inget lugnande då det skulle påverka undersökningen. Själva undersökningen tar 20-40 minuter. Du som djurägare är med vid undersökningen och hjälper till att hålla djuret.


Bukultraljud

Djuret ligger på rygg i en skålformad madrass. Magen rakas oftast från revbensbågen och bak till bäckenet. Oftast behövs inget lugnande men vid behov kan det ges.

Vid undersökning av urinvägar och könsorgan så ska djuret helst inte ha kissat.

Om djuret ska undersökas i främre delen av bukhålan t.ex. lever eller magsäck så ska djuret helst inte ha ätit på några timmar.


Övrigt ultraljud

Vid undersökning på och runt huvudet behöver ofta lugnande ges för att få en bra undersökning. Djuret bör då inte ha ätit på minst 4 timmar.


Efter undersökningen

Gel används på huden. När ni kommer hem så kan det vara bra att spola av det undersökta området med ljummet vatten framför allt gäller detta hund. Det är inte farligt för djuret att slicka på gelen men vissa kan slicka så mycket att huden blir irriterad.
Klostergatan 3, 532 30 Skara

0511-140 44, 0722-242224


Vi håller till på Klostergatan i centrala Skara och är grannar med Gustavssons Konditori. Parkering finns på Stortorget vid Domkyrkan samt längs med gatorna i området. Parkering i Skara är avgiftsfri (olika lång tid gäller på olika platser).